THE RELATIONSHIP BETWEEN YOUNG ADULTS’ PERCEIVED STRESS LEVELS AND IRRATIONAL BELIEFS AND SELF-ESTEEM

GENÇ YETİŞKİNLERİN ALGILANAN STRES DÜZEYLERİ İLE AKILCI OLMAYAN İNANÇLARI VE BENLİK SAYGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

THE RELATIONSHIP BETWEEN YOUNG ADULTS’ PERCEIVED STRESS LEVELS AND IRRATIONAL BELIEFS AND SELF-ESTEEM

 
Author : Özlem TAGAY  , Fatma ÇALIŞANDEMİR, Perihan ÜNÜVAR  
Type :
Printing Year : 2018
Number : 7
Page : 167-175
DOI Number: :
Cite : Özlem TAGAY , Fatma ÇALIŞANDEMİR, Perihan ÜNÜVAR, (2018). THE RELATIONSHIP BETWEEN YOUNG ADULTS’ PERCEIVED STRESS LEVELS AND IRRATIONAL BELIEFS AND SELF-ESTEEM. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 7, p. 167-175. Doi: .
    


Summary

Stress is one of the facts of daily life that cannot be ignored and individuals are confronted with many stress factors in their daily lives. Stress is claimed to be related not only to the individual’s physical healthy but also to irrational beliefs and well-being. The purpose of the current study is to investigate the relationship between young adults’ perceived stress levels and irrational beliefs and self-esteem. The findings of the current study exploring the predictor factors of the perceived stress are believed to be useful for psychological counselors working with young adults and for researchers working in this field. The current study employed the relational survey model. The study group of the current research is comprised of a total 219 young adults, of whom 159 (72%) are females and 60 (28%) are males whose ages range from 25 to 40. The data of the study were collected by using the Perceived Stress Scale (PSS), the Irrational Beliefs Scale and the Rosenberg Self-esteem Scale. The data were collected from people participating in the study in 2016 on a volunteer basis. The dependent variable of the study is the perceived stress and the independent variables are irrational beliefs and self-esteem. In order to determine whether the irrational beliefs and self-esteem significantly predict the perceived stress level, standard multiple regression analysis was used. The results of this analysis can be summarized as follows; while the self-sub-dimension of irrational beliefs and being a woman positively predict the helplessness sub-dimension of the perceived stress and self-esteem significantly and positively predict the perception of helplessness, the need for approval and interpersonal relationships sub-dimensions of irrational beliefs do not significantly predict helplessness. Moreover, the self-sub-dimension of irrational beliefs and the need for approval positively predict the inadequacy sub-dimension of perceived stress; self-esteem negatively and significantly predicts the perception of inadequacy and the interpersonal relationships sub-dimension of irrational beliefs do not significantly predict the perception of inadequacy.



Keywords

Stress, irrational beliefs, self-esteem.



Abstract

Stres günlük yaşantının göz ardı edilemeyecek gerçeklerinden biridir ve bireyler günlük yaşamında pek çok stres faktörü ile karşılaşırlar. Stresin sadece kişinin fiziksel sağlığı ile değil aynı zamanda bireyin akılcı olmayan inançları ve iyilik hali ile de ilişkili olduğu ileri sürülmektedir. Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerin algılanan stres düzeyleri ile akılcı olmayan inanç ve benlik saygıları arasındaki ilişkiyi belirlemektedir. Algılanan stresin yordayıcı faktörlerinin araştırıldığı bu çalışmanın genç yetişkinlerle çalışan psikolojik danışmanlar için ve alanda çalışmalar yapan araştırmacılar için yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu yaşları 25 ile 40 arasında değişen 159 (%72) kadın ve 60 erkek (28) olmak üzere toplam 219 genç yetişkinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmanın verileri 2016 yılında çalışmaya katılmaya gönüllü olan kişilerden elde edilmiştir. Çalışmanın bağımlı değişkeni algılanan stres ve bağımsız değişkenleri akılcı olmayan inançlar ve benlik saygısı olarak belirlenmiştir. Çalışmada akılcı olmayan inançların ve benlik saygısının algılanan stres düzeyini anlamlı biçimde yordayıp yordamadığını belirlemek için standart çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Standart çoklu regresyon analizinden elde edilen bulguları özetlemek gerekirse; akılcı olmayan inançlar ben boyutu ve kadın olmak algılanan stres alt boyutu çaresizliği pozitif yönde; benlik saygısı ise çaresizlik algısını negatif yönde anlamlı düzeyde yordarken; akılcı olmayan inançların alt boyutları “onaylanma ihtiyacı” ve “kişilerarası ilişkiler çaresizliği anlamlı düzeyde yordamamaktadır. Ayrıca akılcı olmayan inançlar ben boyutu ve onaylanma ihtiyacı algılanan stres alt boyutu yetersizliği pozitif yönde; benlik saygısı ise yetersizlik algısını negatif yönde anlamlı düzeyde yordarken; akılcı olmayan inançların alt boyutu “kişilerarası ilişkiler” yetersizlik algısını anlamlı düzeyde yordamamaktadır.



Keywords

Stres, akılcı olmayan inançlar, benlik saygısı.