INTERCULTURAL EDUCATION IN TURKEY AND THE WORLD

TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA KÜLTÜRLERARASI EĞİTİM

INTERCULTURAL EDUCATION IN TURKEY AND THE WORLD

 
Author : Tolga TOPCUBAŞI    
Type :
Printing Year : 2016
Number : 1
Page : 34-45
DOI Number: :
Cite : Tolga TOPCUBAŞI , (2016). INTERCULTURAL EDUCATION IN TURKEY AND THE WORLD. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 1, p. 34-45. Doi: .
    


Summary

Undoubtedly, there is a great deal of training for the societies to live together peacefully with different societies with different races, religions, languages and cultures. Pedagogical approaches need to be arranged accordingly to ensure that students from different cultures and study in the same environment work together seamlessly and prepare these students for a world where diversity exists. For this purpose, the intercultural education approach emerged. In this study, which aims to understand and internalize the intercultural education better, Theoretical perspectives on intercultural education, characteristics of intercultural education, intercultural education models, reflection of intercultural education in Turkey and the world, and intercultural education in the Turkish education system. In the study, a compilation study was conducted by examining Turkish and foreign theses, articles and books related to intercultural education.



Keywords

Intercultural education, intercultural education in Turkey, intercultural education in the world



Abstract

Toplumların başka ırk, din dil ve kültürlere sahip farklı toplumlarla bir arada huzurlu bir şekilde yaşamaları için şüphesiz eğitime büyük görevler düşmektedir. Farklı kültürlerden gelen ve aynı ortamda eğitim gören öğrencilerin sorunsuz bir şekilde bir arada çalışmaları ve bu öğrencileri çeşitliliğin var olduğu bir dünyaya hazırlamak için pedagojik yaklaşımların da buna göre düzenlenmesi gereklidir. Bu amaçla kültürlerarası eğitim yaklaşımı ortaya çıkmıştır. Kültürlerarası eğitimi daha iyi anlayabilmek ve içselleştirebilmek adına yapılan bu çalışmada; kültürlerarası eğitim ile ilgili kuramsal görüşlerden, kültürlerarası eğitimin özelliklerinden, kültürlerarası eğitim modellerinden, Türkiye'de ve dünyada kültürlerarası eğitimin yansımalarından ve kültürlerarası eğitim kapsamında Türk eğitim sisteminde yapılacaklardan söz edilmiştir. Araştırmada kültürlerarası eğitim ile ilgili Türkçe ve yabancı tezler, makaleler ve kitaplar incelenerek bir derleme çalışması yapılmıştır.



Keywords

Kültürlerarası eğitim, Türkiye'de kültürlerarası eğitim, Dünya'da kültürlerarası eğitim