DEVELOPMENT OF ATTITUDE SCALE FOR THE CHOIR LESSON: A VALIDITY AND RELIABILITY STUDY

KORO DERSİNE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

DEVELOPMENT OF ATTITUDE SCALE FOR THE CHOIR LESSON: A VALIDITY AND RELIABILITY STUDY

 
Author : Vahide Bahar Önder  , Hatice BÜYÜKCENGİZ  
Type :
Printing Year : 2021
Number : 16
Page : 2008-2031
DOI Number: :
Cite : Vahide Bahar Önder , Hatice BÜYÜKCENGİZ, (2021). DEVELOPMENT OF ATTITUDE SCALE FOR THE CHOIR LESSON: A VALIDITY AND RELIABILITY STUDY . International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 16, p. 2008-2031. Doi: 10.35826/ijetsar.407.
    


Summary

This study aims to develop a scale to measure the attitudes of Music Education Department (Music Education Department: MED) students towards the choir lesson. With the developed scale, it was aimed to determine the attitudes of MED students towards the choir lesson. The developed scale is a 5-point Likert-type attitude scale. After the scale development phase, factor analysis was performed on the scale and a fit model study was conducted regarding the scale items and dimensions. The scale was created as a 40-item draft scale and was administered to 348 MEABD students. Within the scope of the validity and reliability studies of the attitude scale towards the choir lesson, the Cronbach Alpha reliability coefficient for general reliability was calculated as 0.924 before the analysis and 0.920 after the analysis. Analyzes evaluated at 95% confidence intervals. (p <0.05)As a result of exploratory and confirmatory factor analysis within the scope of construct validity, the draft scale was reduced to a 27-item scale. Whether the data structure was suitable for factor analysis was checked using the KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) test and Bartlett test methods. The KMO test value was 0.919 and the Bartlett test was 8147,552 (p<0.05). The obtained 27 - items attitude scale for the chorus lesson consists of 4 factors. These dimensions are “Behavioral”, “effective”, “anxious” and “perceptual” dimensions. The total variance explained by the attitude scale for the chorus lesson, which consists of four dimensions, was determined as 57.582%. The load values of the scale items ranged from 0.45 to 0.79. In addition, after the factor analysis, item analysis was carried out regarding the whole scale and each sub-dimension. The relationships between the whole scale and its subscales and between the subscales were examined and the significance levels of relationships were examined.  (p <0.05)The scale, which was reduced to 27 items with factor analysis, and the compatibility of the models established with confirmatory factor analysis, were examined. Within the scope of confirmatory factor analysis, χ2/df (chi-square/degrees of freedom) value was found to be 1.30, which shows that the model has a perfect fit. It is seen that the model has RMSEA value of 0.084, GFI value of 0.81, AGFI value of 0.77, RMR fit index of 0.070 and SRMR fit index of 0.051, NFI value of 0.94, NNFI value of 0.95, and CFI value of 0.97. As a result of the research, a valid and reliable attitude scale developed for the Choir lesson.



Keywords

Keywords: Choir lesson attitude, scale development, factor analysis, adaptation model (LISREL)



Abstract

Bu çalışmada, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı (MEABD) öğrencilerinin koro dersine yönelik tutumlarının ölçülmesi için bir ölçek geliştirme hedeflenmiştir. Geliştirilen ölçek ile MEABD Öğrencilerinin koro dersine yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Geliştirilen ölçek 5’li Likert tipi bir tutum ölçeğidir. Ölçek geliştirilme safhası sonrasında ölçek üzerinde faktör analizi yapılmıştır ve ölçek maddeleri ve boyutları ile ilgili olarak uyum modeli çalışması yapılmıştır. Ölçek, 40 maddelik taslak ölçek olarak oluşturulmuştur ve 348 MEABD öğrencisine uygulanmıştır. Koro dersine yönelik tutum ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kapsamında, genel güvenirlik için analiz öncesi Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,924 analiz sonrasında ise 0,920 olarak hesaplanmıştır. Analizler %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. (p <0,05)Yapı geçerliği kapsamında açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonucunda taslak ölçek (Ek-2) 27 maddelik ölçeğe indirgenmiştir. Veri yapısının faktör analizine uygun olup olmadığı KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) testi ve Bartlett testi yöntemlerinden yararlanılarak kontrol edilmiştir. KMO testi değeri 0,919 ve Bartlett testi 8147,552 (p<0,05) olarak bulunmuştur.Elde edilen 27 maddelik koro dersine yönelik tutum ölçeği 4 faktörden oluşmaktadır. Bu boyutlar “Davranışsal”, “duyuşsal” ,“kaygısal” ve “algısal” boyutlarıdır. Dört boyuttan oluşan koro dersine yönelik tutum ölçeği tarafından açıklanan toplam varyans miktarı % 57,582 olarak belirlenmiştir. Ölçek maddelerinin yük değerleri 0,45 ile 0,79 değerleri arasında değişmiştir. Ayrıca faktör analizi sonrasında ölçeğin bütününe ve her bir alt boyutuna ilişkin madde analizi gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin bütünü ile alt ölçekleri arasındaki ve alt ölçeklerin birbirleri arasındaki ilişkilere bakılmış ve bu ilişkilerin anlamlılık düzeyleri incelenmiştir.(p <0,05)Faktör analizi ile 27 maddeye indirilen ölçek, doğrulayıcı faktör analizi ile kurulan modellerin verilere uyumu incelenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi kapsamında, χ2/df (ki-kare/serbestlik derecesi) değeri 1,30 olarak bulunmuştur ki bu sonuç modelin mükemmel uyuma sahip olduğunu göstermektedir. Modelin RMSEA değeri 0,084 GFI değeri 0,81, AGFI değeri 0,77, RMR uyum indeksi 0,070 ve SRMR uyum indeksi 0,051, NFI değeri 0,94, NNFI değeri 0,95 ve CFI değeri 0,97 değerine sahip olduğu görülmektedir.Araştırma sonucunda, Koro dersine yönelik geçerli ve güvenilir bir tutum ölçeği geliştirilmiştir.



Keywords

Anahtar kelimeler: Koro dersi tutum, ölçek geliştirme, faktör analizi, uyum modeli (LISREL)