MUSIC IN STOIC PHILOSOPHY: THE PURSUIT OF HARMNOY

STOA FELSEFESİNDE MÜZİK: BİR ARMONİN PEŞİNDE

MUSIC IN STOIC PHILOSOPHY: THE PURSUIT OF HARMNOY

 
Author : Sezer Dinçer    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 28
Page : 594-602
DOI Number: :
Cite : Sezer Dinçer , (2024). MUSIC IN STOIC PHILOSOPHY: THE PURSUIT OF HARMNOY. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 28, p. 594-602. Doi: 10.35826/ijetsar.752.
    


Summary

Music is not only a sensory experience, but also an emotional, mental and even spiritual journey. Philosophy questions this journey and seeks to understand the nature of music, its relationship with human beings and its place in the universe. From Ancient Greece to the present day, philosophers have put forward profound thoughts on understanding beauty, goodness and nature through music. In this study, J.S. Bach's “Well-Tempered Clavier” is analyzed from a Stoic perspective within the framework of the Stoic principles of 'Universal Reason', 'Universal Order', 'Virtuous Life' and 'The Quest for Perfection'. The fact that the fugues in “Well-Tempered Clavier” have a similar structure to each other has been interpreted as a direct connection to the Stoic belief in a universal reason, the search for universal order, the Stoic belief that everything in the universe operates according to the same basic principles, and the belief in the existence of a divine plan in the creation of music as an expression of respect for universal reason.



Keywords

Johann Sebastian Bach, Stoa, Well-Tempered Clavier, Füg, Prelüd



Abstract

Müzik, sadece duyusal bir deneyim değil, aynı zamanda duygusal, zihinsel ve hatta ruhsal bir yolculuktur. Felsefe, bu yolculuğu sorgulayarak müziğin doğasını, insanla ilişkisini ve evrendeki yerini anlamaya çalışmaktadır. Antik Yunan'dan günümüze kadar filozoflar, müzik aracılığıyla güzelliğin, iyiliğin ve doğanın anlaşılmasına dair derin düşünceler ortaya atmışlardır. Bu çalışmada, J.S. Bach'ın "Well-Tempered Clavier" eseri, Stoa ilkelerinden ‘Evrensel Akıl’, ‘Evrensel Düzen’, ‘Erdemli Yaşam’ ve ‘Mükemmeliyet Arayışı’ çerçevesinde Stoacı bakış açısıyla ele alınmıştır. "Well-Tempered Clavier"’deki füglerin birbirine benzer yapıda olması, Stoacıların evrendeki her şeyin aynı temel ilkelere göre işlediği ‘evrensel düzen’ inancına evrensel düzen arayışına, Stoacıların evrensel bir akla olan inancıyla doğrudan bağlantılı olduğu ve müziğin yaratılırken ilahi bir planın varlığına olan inancın ise, evrensel akla duyulan saygının bir ifadesi olarak yorumlanmıştır.



Keywords

Johann Sebastian Bach, Stoa, Well-Tempered Clavier, Füg, Prelüd